In silico model dat eiwitbeschikbaarheid voor spieropbouw beschrijft

Eat2Move sprintproject 10a | Looptijd 1 apr. 2014 – 1 nov. 2014

In silico model NIZO project Eat2MoveThema: Innovaties in voeding

Doel

Ontwikkeling van een computermodel dat eiwitvertering en de beschikbaarheid van aminozuren beschrijft, gericht op diverse toepassingen zoals verbeterde spieropbouw.


Projectomschrijving

Recente studies hebben aangetoond dat de snelheid van eiwitvertering en -absorptie van invloed is op het effectief stimuleren van de spieropbouw, vooral als dit gebeurt in combinatie met beweging. Binnen dit project is een inventarisatie gemaakt van wetenschappelijke literatuur op het gebied van eiwitvertering en -absorptie in het menselijk lichaam en het effect van de timing hiervan ten opzichte van het moment van fysieke activiteit. Dit vormde de basis voor de ontwikkeling van een (‘in silico’) computermodel voor het voorspellen van eiwitvertering en de beschikbaarheid van aminozuren voor spieropbouw.

Resultaten
In dit project is een bestaand computer model voor vetvertering en -absorptie uitgebreid met een module voor eiwitvertering en -absorptie. Het model is gevalideerd aan een in vivo studie naar het verschil in aminozuur absorptie snelheid tussen “snelle” en “trage” eiwitten (in dit geval respectievelijk wei-eiwit en caseïne), en heeft daarmee tevens een bevestiging gegeven van het vermoeden waar het verschil tussen beide eiwittypen door wordt veroorzaakt. Door toepassing van het model kunnen voorspellingen worden gedaan in welke richting levensmiddelen en gerelateerde producten (bv. supplementen) kunnen worden ontwikkeld met een hogere effectiviteit, zowel voor de sport- als zorgpraktijk.

Dit project krijgt vervolg in Sprintproject 10b, waarbij de kennis over het gedrag van een grotere groep eiwit typen onder in-vitro maagcondities wordt uitgebreid, gericht op het mechanisme dat het verschil tussen trage en snelle eiwitten verklaard. Hiermee wordt een verbreding van de kennis over de geschiktheid van eiwit en eiwitsupplementen voor spieropbouw bereikt.

Meer informatie

Organisatie indiener  NIZO food research
Contactpersoon  Rianne Ruijschop
e-mail  Rianne.Ruijschop@nizo.com
Website  http://www.nizo.com/home

logo-frieslandcampina