Kassaregistratiesysteem – digitale applicatie

Eat2Move sprintproject 8 | 1 apr. 2014 – 1 jan. 2016

Kassaregistratiesysteem Eat2MoveThema: Voedingsadvies en monitoring

Doel

Het ontwikkelen van een digitale applicatie (app en webportaal) van het bestaande kassaregistratiesysteem in het Topsportrestaurant op Papendal. Deze kan in de praktijk worden getoetst (sporters) en op basis daarvan verder doorontwikkeld worden.


Projectomschrijving

Goede voeding is belangrijk voor topsporters; het draagt bij aan het leveren van topprestaties. Het Topsportrestaurant in de Arnhemhal op Papendal beschikt over een kassaregistratiesysteem dat de voedingsconsumptie van individuele topsporters monitort. Het monitoren geeft de topsporter inzicht in functionele voeding. Voor de sportdiëtist is dit een arbeidsextensieve tool, die gebruikt kan worden bij het begeleiden en geven van voedingsadvies.

Binnen dit project wordt in twee stappen een digitale applicatie (app en webportaal) van het systeem ontwikkeld, voor zowel sporter als diëtist.

Stap 1: Diëtistendashboard (webportaal)
Het omzetten van aankoopgegevens naar voedingskundige gegevens voor 173 nutriënten op basis van dagelijkse consumptie. Van deze 173 nutriënten is een focusgroep van 23 geselecteerd die wordt gemonitord. Het dashboard biedt de diëtist de mogelijkheid het voedingspatroon van de sporter of patiënt te volgen. Het systeem waarschuwt de diëtist automatisch in geval van afwijkingen van het gewenste patroon (waarbij de marges in te stellen zijn). Hiertoe kan een aantal standaardprofielen worden gebruikt, maar individualisering is eveneens mogelijk. Het diëtistendashboard wordt vormgegeven als een online portaal.

Stap 2: Sporters dashboard (app)
Het omzetten van de aankoopgegevens in combinatie met de nutritionele adviezen van de sportdiëtist naar een dashboard voor sporters. Sporters verkrijgen hierdoor inzicht in hun consumptie versus de dagelijkse behoefte, idealiter afgestemd op het trainingsprogramma. De voedingsadviezen rondom training/inspanning kunnen specifiek gemaakt worden door de sportdiëtist. Het sportersdashboard is tevens een communicatietool: de sporter ontvangt enerzijds voedingsadviezen als ook feedback op het eetpatroon en kan anderzijds vragen stellen aan de diëtist. Het sportersdashboard wordt vormgegeven als een app voor smartphones.

De voedingsapp en het bijbehorende portaal wordt op de zogenoemde scrum methode gebouwd, d.w.z. telkens in stappen in nauwe samenwerking, afstemming en feedback met ICT bedrijf Chess iX en de projectgroep. Sportcentrum Papendal fungeert hierin als proeftuin.

Meer informatie

Organisatie indiener  Sportcentrum Papendal
Contactpersoon  Erik Te Velthuis
e-mail  erik.tevelthuis@scpapendal.nl
Website  papendal.nl/sport/sportcentrum/topsportrestaurant/

Partners:

     NOC*NSF      Sportcentrum Papendal logo