Spit to be fit – studie

Eat2Move sprintproject | Looptijd 1 juli 2017 – 1 juli 2018

Thema: voedingsstatus en gezondheidsprofiel

Doel

Het monitoren van cortisol en testosteron levels in het speeksel van topsporters uit de atletiek gedurende verschillende fases in een trainingsperiode. Doel is om met deze resultaten de interne belasting van sporters te bepalen en overtraining mogelijk in een vroegtijdig stadium op te merken. Daarnaast zullen de hormoonwaardes zowel via de gebruikelijk ELISA-methode (gouden standaard) als via een nieuw snelle praktische tool bepaald worden. Door de resultaten van deze analyses met elkaar te vergelijken, wordt tevens de nauwkeurigheid van deze praktische tool getest.


Projectomschrijving

Coaches, fysiologen en voedingsdeskundigen zijn op zoek naar metingen die gebruikt kunnen worden om de trainingsbelasting van atleten te monitoren. Hiervoor zoeken zij naar metingen die op een eenvoudige en snelle manier in het veld uit te voeren zijn. Speekselanalyses zijn hierbij relatief nieuwe methoden die steeds meer aandacht krijgen. Deze metingen kunnen namelijk helpen het risico op overbelasting bij atleten te voorkomen. Indien de resultaten één of twee keer per week direct beschikbaar zijn, zou een coach of fysioloog hier in de volgende training al op kunnen anticiperen.

Indien de snelle praktische tool accuraat blijkt te zijn, kunnen coaches uiteindelijk op een snelle manier en op individuele basis kennis en inzicht verkrijgen in de belasting en het herstel van (top)sporters. Hierdoor kunnen trainingsprogramma’s en (in de toekomst mogelijk voedingsregimes) geoptimaliseerd worden in het kader van herstel. Deze informatie wordt in eerste instantie vergaard binnen de atletiek, maar het is te voorzien dat dit type analyse voor een breder publiek beschikbaar zal worden, ook in samenwerking met het bedrijfsleven.

 

Meer informatie

Organisatie indiener  Sportcentrum Papendal & Wageningen University
Contactpersoon  Sam Ballak
e-mail  samballak@papendal.nl
Website  www.papendal.

Partners

Sportcentrum Papendal logo