Voeding en Judo

Eat2Move sprintproject 21| looptijd 1 september 2017- 1 juli 2018

Thema: Voedingsstatus & gezondheidsprofiel

Doel

Het project is opgebouwd uit twee verschillende sub-projecten, met ieder een eigen doel.

1.       Het opstellen van een infographic met tips om op een verantwoordelijke en praktisch haalbare manier gewicht te maken in aanloop naar een wedstrijd.
2.       Het analyseren van voedingsinname op een wedstrijddag .

In  beide onderwerpen worden pilot studies uitgevoerd om te komen tot  nieuwe inzichten en tools voor de monitoring van belastbaarheid en de rol van voeding voor prestatie en herstel .


Projectomschrijving

1. Voedingsrichtlijnen wedstrijddag en monitoring van belastbaarheid
Er wordt een analyse gemaakt van de voedingsinname op de drukke en volle wedstrijddagen waar judoka’s regelmatig mee te maken hebben. Hierbij zal rekening gehouden worden met de vele wedstrijden die kort achter elkaar gespeeld moeten worden en de korte hersteltijd die vaak tussen verschillende wedstrijden zit. De analyse van voedingsinname zal gecombineerd worden met data verkregen uit bloedglucose- en lactaatmetingen tijdens een wedstrijddag. Met deze info en biomarkers hebben sportbegeleiders meer inzicht in de individuele belastbaarheid van de judoka’s.

2. Infographic gewicht maken
Er zal een infographic gemaakt worden om de judoka’s te informeren hoe ze vlak voor een wedstrijd zo goed en gezond mogelijk gewicht kunnen verliezen. Dit gebeurt in overleg met de coaches, zodat het praktisch haalbaar is en zo min mogelijk ten koste gaat van trainingsintensiteit en prestatievermogen. Als onderdeel van de infographic worden ook praktische tips opgenomen om na het inwegen eventuele tekorten zo goed mogelijk aan te vullen, en daarmee (qua voeding) toch zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de wedstrijd.

 

Meer informatie

Organisatie indiener  Sportcentrum Papendal, NOC*NSF & Ziekenhuis Gelderse Vallei
Contactpersoon  Richard Smit
e-mail Richard.smit@papendal.nl
Website  www.papendal.nl

Partners

Sportcentrum Papendal logoNOC*NSF