Sport en plantaardige eiwitbronnen: smaak- en perceptie testen met Pulled Oats

Eat2Move estafetteproject 219 | 1 feb 2019 – 1 aug 2019

thema: Innovaties in voeding

Doel

Vlees is gezien zijn unieke voedingswaarde vaak een belangrijk onderdeel van de basisvoeding van sporters. Echter, er is door onder andere de toenemende interesse in vegetarische en veganistische voeding steeds meer interesse in vleesvervangers, ook in de sportwereld. Hierbij worden diverse nieuwe vleesvervangende producten ontwikkeld op basis van plantaardige ingrediënten. In dit project worden een aantal productvarianten van Pulled Oats getest. Hierbij zijn recepturen ontwikkeld en zijn testen uitgevoerd  met producttesten in het Topsportrestaurant van Sportcentrum Papendal en een panelsessie van het Sportvoeding Panel Papendal. Dit project heeft als doel de aansluiting van het plantaardige product Pulled Oats bij sporters te onderzoeken.


Projectomschrijving

Het initiatief voor de panelsessie is ontstaan vanuit een samenwerking met het bedrijf Gold & Green en Sportcentrum Papendal.
Ter afwisseling op het huidige aanbod van vleesvervangers heeft het bedrijf Gold & Green (dat zijn oorsprong vindt in Finland) een veganistische vleesvervanger, genaamd Pulled Oats, ontwikkeld op basis van haver, erwten en tuinbonen. Sportcentrum Papendal heeft voeding gekozen als één van de hoofdthema’s voor innovatie. Om de aansluiting van Pulled Oats bij atleten te onderzoeken, zijn tijdens een panelsessie door atleten van het Sportvoeding Panel Papendal diverse varianten broodjes en pastasauzen geproefd en beoordeeld. Hierbij werden de gerechten blind geproefd en aan de hand van vragenlijsten beoordeeld op diverse sensorische eigenschappen, waaronder uiterlijk, structuur en smaak. De panelsessie werd afgesloten met een open feedbackronde, waarin dieper werd ingegaan op de verschillen tussen de producten en de mening van het Sportvoeding Panel Papendal over plantaardige eiwitproducten, en Pulled Oats in het bijzonder.

 

Informatie

ORGANISATIE INDIENER Sportcentrum Papendal
CONTACTPERSOON Jeroen Wouters
E-MAIL Jeroen.Wouters@papendal.nl
WEBSITE http://papendal.nl/topsport/innovatie/voedingsinnovatie/
IN DE MEDIA https://www.omroepgelderland.nl/tv/programma/777/Gelderland-Sport/aflevering/39835/Op-weg-naar-Tokyo

Partners

Sportcentrum Papendal logo