(voorspelling van) Eiwit functionaliteit voor spiergezondheid

Eat2Move Sprintproject 301 | looptijd 1 okt 2020 – 31 maart 2021

Thema: Voeding voor prestatie en herstel

Doel

Ontwikkelen en evalueren van het gebruik van in vitro digestie en spier assays om de impact van eiwitbronnen op de in vivo spier response na inspanning te voorspellen.

Dit maakt het mogelijk om nieuwe (plantaardige) eiwitbronnen of eiwit formuleringen (blends) snel te screenen op hun potentie om verbeteringen in  spiermassa en -functie (‘muscle health’) te stimuleren icm inspanning.


Projectomschrijving

Verlies van spiermassa en spierfunctie is een belangrijke oorzaak van een verminderd prestatievermogen en een afgenomen metabole gezondheid. Voeding en inspanning zijn de hoekstenen voor het verbeteren van spiergezondheid. Van met name zuiveleiwit (whey) is bekend dat deze in combinatie met inspanning een verbetering van prestatievermogen bij sporters (Knuiman et al 2019) alsook een verbeterd fysiek functioneren bij ouderen geven (Tieland te al 2012). Voor veel andere – nieuwe – eiwitbronnen, of blends van bronnen, is functionaliteit mbt spiergezondheid nog onvoldoende bekend.

Naast de aminozuur samenstelling is de verteerbaarheid en de biologische beschikbaarheid (postprandiale aminozuur kinetiek) van een eiwitbron een belangrijk aspect van eiwit functionaliteit. Matrix effecten, eiwit behandeling maar ook antinutritionele factoren in de eiwitbron kunnen dit beinvloeden. Om nieuwe bronnen en (zuivel/plant)blends snel te kunnen screenen op hun potentie zijn in vitro assays van digestie en spier response een goede optie. Op basis van deze screening kunnen dan vervolgens beloftevolle eiwitbronnen verder onderzocht en geevalueerd worden in mensen.

 

Om dit te bereiken zullen de volgende stappen gezet worden

  • Stap 1 – verder ontwikkelen protocollen in vitro assays (Eat2Move)
  • Stap 2 – eerste verkennende acute studie: in hoeverre komt de voorspelde in vitro respons overeen met de acute postprandiale plasma AA respons na inspanning bij jonge gezonde vrjjwilligers (externe partner(s) nodig)
  • Stap 3 – interventie- studie met eiwit suppletie en duurinspanning (follow up – subsidie/consortium nodig)

Meer informatie

Organisatie Indiener NIZO
Contactpersoon Alwine Kardinaal
Email Alwine.kardinaal@nizo.com
Website https://www.nizo.com/expertises/#dairy_and_plant_proteins

Partners

WUR logo